SU DEPOSU TEMİZLEME FİYATLARI
SU DEPOSU TEMİZLEME FİYATLARI
Su depoları özellikle apartman hayatının vazgeçilmez bir parçası haline geldi. Toplu Konut İdaresince büyük depremden sonra başlatılan konut seferberliği ile özellikle modüler sistem su depolarının kullanım alanı da hayli arttı. Artık her binada su deposu bulundurmak zorunlu. Bu nedenle en çok araştırılan konulardan birtaneside su deposu temizleme fiyatları.
Ancak su deposu kullanımının artması ile birlikte bir takım sorunlarda ortaya çıktı. Maalesef ülke insanımız bizzat kendi sağlığını ilgilendiren birçok konuda yapacağı masrafı zül sayıyor. Su deposu temizliği, su deposu pas temizliği işide bunlardan biri. Birçok insanda su deposu tamiri basit bir işmiş gibi kendisi yapmaya kalkıyor. “Su deposu tamiri çocuk oyuncağı değildir” başlıklı yazımı mutlaka okuyun.
Neyse ki su depolarının temizlenmesinin gerekliliği git gide anlaşılmaya başlandı. Kesintisiz su kullanımı için en ideal araç olan su depoları belirli periyotlarda temizlenmezse sağlığımızı tehdit eden bir araca dönüşecektir.
Su depoları bulunduğu ortamdan kaynaklanan toz, toprak, tavan akıntıları vb. ile şebekeden gelmesi muhtemel çamur, balçık, yosun bunlarla birlikte yaşayan her türlü parazit, böcek vs. lerden dolayı zamanla kirlenir. Oluşan çamur, balçık tabakası tortu halinde depo tabanına çöker. Bu tortunun içinde yaşayan parazitlerde bulunması muhtemeldir. Bunun yanında su deposunun paslanmasından dolayıda suda kirlenmeler oluşabilir.
İçtiğimiz Suyun Temiz ve Dezenfektan Olmasının Önemi Nedir.
Temizlik ve dezenfeksiyonu düzenli olarak yapılmayan su depolarında biriken tortular, parazitler, ağır metaller fiziksel ve kimyasal tepkimeye girerek suyu kirletir. Bu kimyasal tepkimelerden dolayı suda bulunan klor etkisiz kalır ve kolera, tifo, dizanteri, sarılık gibi hastalıklara davetiye çıkarır. Günümüzde musluk suyu genelde içme amaçlı olarak kullanılmıyor. Bunun için hazır su dediğimiz pet sular ya da damacanalar kullanılıyor. Tabii birde suyu arıtarak kullanma meselesi var. Bu ayrı bir konu. Bu konuda bir yazı yazmıştım. Buradan okuyabilirsiniz.
Her ne kadar musluk suyunu içmesekte yemeklerde, çay, çorba yapımında meyve-sebzelerin yıkanmasında kullanmak zorundayız. Ha keza banyo yaparken, elimizi yüzümüzü yıkarken, çamaşır yıkarken, diş fırçalarken kullandığımız suyu arıtma imkanımız yok. Bu nedenle su depolarımızı temiz tutmak hayati bir öneme sahip.
Su deposu temizliği nasıl yapılmalıdır. Su deposu dezenfektanı nasıl yapılır.
Öncelikle su deposu temizliği hafife alınacak bir konu değildir. Ben kendim temizlerim havasına giren birçok müşterimiz ağır yaralanmalar ile sonuçlanan kazaların kurbanı olmuşlardır. Depo içerisine gelişigüzel atlayan bir kişinin gergiye çarpması nedeniyle hassas yerlerinden yaralandığını biliyorum. Bu nedenle su deposu temizlemeye başlamadan önce depo tanınmalı, içinde ne var ne yok keşfedilmelidir. Yani bu işi işinin ehli profesyonel insanlara, firmalara bırakmak gerekir.
Depo Temizliğinin Aşamaları Nelerdir.
- Su deposu temizliğini yapacak firma çalışanları öncelikle iş güvenliği açısından gerekli önlemleri alırlar.
- Depo içinde bulunan su tamamen boşaltılmalıdır. Hatta depo temizliğinden birgün önce bina çalışanları ile irtibat kurulup şebeke suyunun kesilmesi sağlanır. Zira deponun tamamen dolu olması durumunda hem zaman kaybı hem de gereksiz yere su kaybı yaşanacaktır. Temizlikten 7-8 saat önce den şebeke suyunun kapatılması ile temizliğe başlanılacağı zamana kadar depodaki su kullanım nedeniyle tükenecektir.
- Çıkış vanasına kadar boşaltılan depoda kalan su pompalar yardımıyla dışarı atılır.
- Birikmiş çamur ve tortu tabakası kovalar yardımıyla depo dışına çıkarılır.
- Bu işlemlerden sonra depo duvarları tazyikli basınçlı su kompresörü ile yıkanır.
- Deponun iç yüzeyinde oluşan kir, kireç, pas vs. tamamen temizlenmelidir.
- Bu işlemler su deposunun kirlilik durumuna göre birkaç defa tekrarlanır.
- Su deposunda biriken su pompalar vasıtasıyla tekrar dışarı atılır.
- İyice temizlendikten sonra Sağlık Bakanlığı onaylı dezenfekten ve kimyasal temizleme maddeleri ile depo yüzeyi temizlenerek dezenfekte edilir.
- Depo temizliğinde zehirli ve pis kokusu olan kimyasal maddeler kullanmak kesinlikle yasaktır.
- Bunun yanında hypo, piyasada bulunan bulaşık deterjanları, çamaşır deterjanı, çamaşır suyu ve sabun kullanmak yönetmelik hükümlerine aykırıdır.
- Su deposunun temizleyen ekip tarafından deponun su çıkış vanaları, hid rofor bağlantıları, menhol kapak ve su kaçırması muhtemel aksamları kontrol edilir. Değiştirilmesi gereken kırık dökük parçalar, contalar var ise mutlaka hizmet alıcıya bilgi verilerek talebi doğrultusunda değiştirme işlemi yapılır. Talep edilmemesi durumunda ilerde meydana gelebilecek aksaklıklar konusunda mutlaka bilgilendirilmeli, temizlik sonuç raporunda bu husus detaylı bir şekilde yazılmalıdır.
- Temizlik işlemi bittikten sonra sökülen kapak, panel vs. varsa yerine takılır ve depoya tamamen dolacak şekilde su dolumu yapılır. Bir müddet beklendikten sonra kaçak olup olmadığı kontrol edilir. Temizlenen depo müşteriye teslim edilir.
- Depo temizleme sonuç raporuna yapılan işlemler kullanılan kimyasallar ve miktarları mutlaka yazılmalıdır. Bir sureti müşteriye verilir bir suret ise firma tarafından muhafaza edilmelidir.
Su Deposu Temizliği Ne Kadar Süre İle Yapılmalıdır.
Su deponuz varsa mutlaka 6 ayda bir kez temizlik ve dezenfektan işlemini yaptırın. Eğer suyunu çok kesiliyor ve depo sürekli boşalıp tekrar doluyorsa bu süre üç ay olmalıdır. Su kesintisinin sık olmadığı ve deponun tamamen başalmadığı durumlarda 6 ayda bir temizlik yaptırın. Bu işin sağlığınız için elzem olduğunu aklınızdan çıkarmayın. Temizlik için vereceğiniz parayı boşa verilmiş gereksiz bir harcama olarak görmeyin.
Su deposu temizleme, bakım, pas temizleme fiyatları ne kadardır.
Su deponuzu temizleme zamanı geldiğinde yapmanız gereken profesyonel bir ekipten hizmet alımı ve ücret araştırması yapmaktır. Depo temizleme fiyatları deponun özelliğine ve kirlilik durumuna göre değişebilir. Firmalar genellikle ön keşif yaparak gerekli tespitleri yapmakta ve buna göre fiyat vermektedirler. Bu nedenle perakende bir mala fiyat verir gibi su deposu için sabit bir fiyat belirleme olanağı yoktur. Kullanılan tekniklere görede fiyat belirlemeleri yapılmaktadır. Su deposunun büyüklüğü ve paslı olma durumu da fiyatlara etki eden faktörlerdendir.
Ancak yinede depo büyüklüğünü, deponun hangi malzemeden olduğunu, son depo temizliğinin ne kadar süre önce yapıldığı gibi hususları tespit ettiğiniz su deposu temizleme firmasına iletmeniz durumunda kabaca bir fiyat tespitide yaptırabilirsiniz.
Su depolarının kesintinin çok olduğu dönemlerde 3 ayda bir kesintinin olmadığı durumlarda ise 6 ayda bir temizlenmesi hususu sağlık bakanlığının 2007/67 sayılı genelgesiyle zorunlu kılınmıştır. Henüz tam olarak depo temizliği işlemleri denetlenemese de ilerleyen dönemlerde denetimler artacaktır. Herşeyden önce söz konusu olan sizin ve ailenizin sağlığı. Hiçbir yönetmelik veya yönerge hükümleri bizim sağlığımızdan önce gelmez.
Su deposu temizleme firması tespit ederken nelere dikkat edilmelidir.
Bu çok önemli bir konudur. Su deposu sektörünün hızla büyümesi ve elde edilen pastanın çoğalması her sektörde olduğu gibi bu sektörde de sahtekarların türmesine sebep olmuştur. Firma hakkında mutlaka araştırma yapın. Güvenilir olup olmadığını araştırın. Referansları varsa kontrol edin. Bulunması gereken belgeleri kontrol edin.
- Sağlık Bakanlığı onaylı izin belgesi
- Türkak akrediteli İSO kalite yönetim sistemi belgesi
- İş sağlığı ve güvenliği sertifikası
- Personel yüksekte çalışabilir eğitim sertifikası,
- Personel portör muayene raporları
- Personel hijyen ve mesleki yeterlilik sertifikalarıdır.
Su deposu temizleme fiyatları pekçok etkene bağlı olarak farklılık gösterebilir. Su deposunun niteliği (beton, paslanmaz çelik, galvaniz kaplama, fiberglas, demir vb.) fiyatı etkileyen en önemli faktördür.
Bir diğer faktör depoda kullanılan suyun nereden geldiğidir. Suyun kuyu suyu, yağmur suyu, taşıma veya tankerle getirilme durumu veya şebeke suyu olup olmadığı sorgulanmalıdır. Kuyu suyu kullanılan depolar diğerlerine nazaran daha fazla bakteri, kireç ve pas oluşumuna sebep olur.
Bir diğer faktör son depo temizliğinin ne kadar süre önce yapıldığıdır. Eğer hiç temizlenmemiş 5 yıllık bir su deposunu temizletecekseniz doğal dırki fiyatlandırma yüksek olacaktır. Çünkü kullanılacak dezenfektan ve kimyasalların miktarı önemli ölçüde artacaktır.
Depo tonajıda fiyatlandırmada önemli bir etkendir. Depo tonajı firma yetkilisine doğru aktarılmalıdır. Depo tonajının temizlik esnasında fazla olduğu anlaşılırsa aradaki fark talep edilecektir.
Tüm bu hususlar ışığında su deposu temizleme fiyatları öyle korkulacak boyutlarda olmayacaktır. Zaten apartmanın ortak kullanımı olduğu için fiyat genel bütçeden karşılanır. Bununla birlikte sağlık maddiyatla ölçülemez. Hiçbir maddiyat kaybedilmiş sağlığı geri getiremez. Bu hususun gözönünde bulundurularak su deposu temizliği ve bakımının gerektiğinde su deposu tamir işlemlerinin aksatılmaması elzemdir.
Su deposu tamiri, su deposu temizliği, su deposu montajı, su deposu demontaj işlemleri ve su deposu pas temizliği için bizimle iletişime geçebilirsiniz. Bu konuda bize güvenin.
Contents
Su Deposu Temizleme Fiyatları su deposu temizleme süreleri su deposu temizliği ile ilgili yönetmelikler
Bir cevap
[…] ev sahiplerinin gereken önemi bir türlü vermediği veya vermek istemediği sorunların başında su deposu temizliği […]