fbpx

PASLI SU DEPOLARININ İNSAN SAĞLIĞINA ZARARLARI

Su Deposu Tamiri | Su Deposu Temizliği | Ankara Su Deposu Tamiri

PASLI SU DEPOLARININ İNSAN SAĞLIĞINA ZARARLARI

26 Eylül 2020 Genel 2
paslı su deposu nasıl temizlenir

Etimesgut Beyazgül evlerinde paslı su depolarını temizledik…

Paslı su depolarının insan sağlığına zararları konusunda uzun zamandır bir bilgilendirme yazısı hazırlamak istiyordum ancak bir türlü vakit bulamamıştım. Etimesgut Beyazgül evlerinde yaptığımız çalışmada paslı içme suyu depolarını görünce bu yazıyı daha fazla geciktirmemeye karar verdim.

Su, insanlığın vazgeçilmesi mümkün olmayan hammaddelerinden biridir. Ben ilçe merkezinde büyüdüm. Evimiz de su hattı yoktu. 19 yaşıma kadar hem içme suyunu hem de kullanma suyunu bidonlarla 100-150 metre mesafeye elle taşıdım. Daha üç yaşında iken kendimden büyük bidonları götürmeye çalıştığım resimlerim var. Tabii Apartman hayatının artması ve belediye hizmetlerinin gelişmesi ile birlikte köylerimiz dahil sularımız çeşmelerden akmaya başladı. Su depolama sistemlerinin gelişmesi ile birlikte bu oran daha da yükseldi. Fakat bu durum artı bir gelişme olmasının yanında birçok eksileri de beraberinde getirdi.

www.sudeposutamiri.com

Resimde su deposu temizliği için gittiğimiz bir binanın musluğundan akan suyun rengini görüyorsunuz.

Su depolama sistemleri gelişti, sular artık banyoda tuvalette musluklarımızdan akmaya başladı ancak bu sefer de sularımızın rengi değişti. İçemez olduk. Çeşmeden su içmek hayal oldu. Ya binlerce lira verip su arıtma cihazı almak zorundasınız ki; (Bknz.Arıtılan Suyun Zararları Konulu Makale) ya da su satıcılarından veya marketlerden içme suyunuzu temin etmek zorundasınız. Günümüzde çeşmelerden su içmek tehlikeli. Çünkü gerek su şebekesinde gerekse su depolarında oluşan paslanmalar, suya karışan bakteriler nedeniyle çeşmeden akan suyu içmek imkansız hale geldi.

Paslı Suyun İnsan Sağlığına Zararları

Musluktan akan suyu içmeseniz bile el yüz yıkarken, sebze meyvelerinizi yıkarken kullanmak zorundasınız. Bu durumda su içerisin de bulunan pas ve küflü maddeler vücudunuza girecektir. Paslı su tek başına aşırı zararlı olmasa da sürekli kullanıldığı için önemli sağlık sorunlarına yol açması kaçınılmazdır.

Suyunuzun paslı olması suyun pis veya bakteri taşıdığı anlamına gelmez. Sudaki pasın nedeni tesisatın eskimeden dolayı korozyona uğraması veya suyu depoladığınız su deposunun paslanmış olmasıdır.

Yine de paslı su kullanımından kaynaklanan birçok hastalığa yakalanabilirsiniz.

Vücutta gereğinden fazla demir birikmesi nedeniyle “Hemokromatozis” denilen hastalık bunlardan biridir. Şebekenizden kullandığınız su paslı görünmeyebilir. Ancak içerisin de (Eğer pas rengi suya geçmişse ve gözle görüyorsanız asla kullanmayın) gözümüzle göremeyeceğimiz küçüklükte pas partikülleri bulunabilir. Bu da suyu her kullanmanızda vücudunuza demir almanız anlamına gelir. Suyu sadece içmeniz gerekmez. Banyo yaparken de pas partikülleri derinizden geçerek vücudunuza girer.

DEPOTEK Su Deposu Tamir Firması olarak çalışma alanımız su depoları olduğu için özellikle modüler sistem su depolarında pas oluşumu; nedenleri; çözüm yolları; depo içinde pas oluşumunun nasıl engelleneceği, pas oluşumunun gerçekleşmesi durumunda neler yapılması gerektiği hususlarını siz değerli müşterilerimize anlatmak istiyorum.

Öncelikle 25 Ekim 2020 tarihinde Etimesgut Beyazevler sitesinde yapmış olduğumuz pas temizleme işlemleri sırasında çektiğimiz paslı depo resimlerini incelemenizi istiyorum. Sonrasında krom çelik olduğu halde paslanan su deposunun paslanma nedenlerini ve çözüm önerilerini aktarmaya çalışacağım.

Yukarıdaki paslı su depoları detaylı bir şekilde incelendiğinde dikkati çeken en önemli husus; Paslanmanın suyun depolandığı alanda değil, su bulunmayan alanda meydana gelmiş olmasıdır. Bu depolar paslanmaz krom çelik malzemeden üretilmiş sağlam depolardır. Kullanılan malzeme adı üzerinde paslanmaz çeliktir. Lakin buna rağmen paslanma yani oksitlenme meydana gelmiştir. Her ne kadar suyun bulunduğu bölümde paslanma olmasada; üst boşluk alanda meydana gelen paslanma nem ve rutubet nedeniyle adeta yağmur gibi suyun içerisine damlayarak yağmaktadır. Adeta bir pas akıntısının meydana geldiğini görmekteyiz.

Biz direk sahada olan insanlar olduğumuz için işimizle ilgili konularda doğrudan deneyerek, görerek tecrübe kazanıyoruz. Resimlerde paslanan alanlar suyun bulunmadığı, suyun değmediği alanlar. Su deposu her ne kadar krom çelik malzemeden üretilmiş olsa da ana maddesi elbette demir. Krom demirin içesine %10-25 arasında eklenen farklı bir madde.

Depoların kurulumunun yapıldığı yerlerde hava sirkülasyonunun bulunması çok önemlidir!

Bu depolar kazan dairesinde bulunmakta ve bulunduğu yer havasız basık bir yer olarak karşımıza çıkmaktadır. Depo içerisinde suyun bulunduğu hizaya kadar paslanma kesinlikle olmamıştır. Çünkü su, akıntının da etkisi ile sürekli havalanmaktadır. Ancak su değmeyen bölgelerde içerdeki suyun ve sıcaklığın etkisi ile nem ve rutubet oluşmaktadır. Bu nem ve rutubet hava sirkülasyonu olmayan bir ortamla birleşince krom çelikte olsa su deponuz paslanabilmektedir. Pas damlacıklar halinde suyun içine akarak rengini dahi değiştirecek duruma gelmektedir.

Su deposunun tamamen su ile doldurulma imkanı bulunmamaktadır. Her su deposunda tavandan tabana doğru en az 30-40 cm lik bir alana hiç su değmemektedir. Bu boşluk alanda nem ve rutubet oluşmakta havasız bir ortamda kalan deponun bu bölgeleri aşırı oksitlenme yaparak paslanmaktadır. Tecrübelerimizle sabittir ki: Hava sirkülasyonu olan yerlerde ki su depolarının su değmeyen bölümleri kesinlikle paslanmıyor. Havasız ortamdaki su depoları maalesef paslanıyor.

Paslı su depolarının insan sağlığına zararları tıbbi ve teknik bir konudur.

Paslı su depolarının insan sağlığına zararları konusunda teknik veya tıbbi bilgiler verecek değilim. Yukarda değindiğim konularda genel kültür anlamında edindiğim bilgilerdir. Ben sizlere tecrübelerime dayanarak; özellikle modüler su depolarında paslanmayı nasıl önleriz veya en azından geciktiririz bunları maddeler halinde sıralayarak yardımcı olmak istiyorum.

  • Öncelikle su deponuzu satın alırken paslanmaz çelik veya galvaniz kaplama malzemeden yapılmış su depolarını tercih edin.
  • Modüler su deponuzun montajını DEPOTEK gibi tecrübeli ve işinin ehli firmalara yaptırın. 300-500 TL düşük fiyat için 30-40 bin Tl para harcayarak aldığınız su deponuzu zayi etmeyin.
  • Su deponuzun kurulacağı alanda hava sirkülasyonunun olmasına dikkat edin. Bu sirkülasyonu sağlayacak pencere veya havalandırma bulunmaması durumunda pervane ile havalandırma sistemi kurmaya çalışın.
  • Su deponuzu mümkünse 6 ayda bir veya en az yılda birkez mutlaka temizlettirin. Deponuzda paslanma varsa mutlaka pas temizliği yaptırın.
  • Su deponuzu tamamen açık alanlara kurmayın. Açık alana kurulum yapmak zorundaysanız; İzocam v.b maddeler ile dış izolasyon yaparak deponuzu güneş ışığından, yağmur, kar vb. doğa olaylarından mutlaka koruyun.
  • Depo üst kapağınızı mutlaka kapalı tutun aksi halde kedi, fare vb. diğer hayvanlar depo içerisinde ölerek suyun zehirlenmesine neden olabilir.
Resimlerde Etimesgut Beyazgül evlerinde paslı depolara yapılan pas temizleme işleminden sonra, depoların son halini görmektesiniz.
Paslı su depolarının insan sağlığına zararları
Paslı su depolarının insan sağlığına zararları
paslı su deposu nasıl temizlenir
Paslı su depolarının insan sağlığına zararları

Yıllar içerisin de kazandığımız tecrübeler ile birçok yöntem tespit. Bu yöntemleri kullanarak su depolarınız da oluşan pasları temizliyor, suyunuzu sağlıklı bir şekilde kullanmanız için elimizden geleni yapıyoruz. Ancak şu hususu siz değerli müşterilerimize söylemek zorundayız. Yapmış olduğumuz su deposu pas temizliği kalıcı değildir. Paslanmış bir deponun kalıcı olarak pastan temizlenme ihtimali yoktur. Ancak yazı içerisinde belirttiğimiz hususlara riayet eder ve gerekli tedbirleri alırsınız tekrar paslanma sürecini uzatabilirsiniz. Zaten su depolarının mutlaka en az yılda birkez pas ve depo içi temizliğinin yapılması elzemdir. Bu sayede pas ve kirli su sorununuz ortadan kalkacaktır. Bununla birlikte yapmış olduğumuz pas temizliğinden sonra en az bir yıl süre ile suyunuzu güvenle tüketebilirsiniz. Saygılarımızla….

Paslı su depolarının insan sağlığına zararları

Contents

 

2 cevap

  1. […] Modüler Su Depoları genellikle paslanmaz krom çelik malzemeden üretilirler. Özellikle içme ve kişisel kullanım suyu için tercih edilen depolar bunlardır. Çünkü krom çelik depolar kolay kolay paslanmaz ve en sağlıklı su depolama malzemesidir. Ancak zamanla su şebekesi üzerinden veya depo kapağının açık kalması, deponun bulunduğu ortamın aşırı tozlu olması gibi sebeplerle depo içinde çamur, yosunlaşma, tortulaşma ve bunun sonucunda da kokuşma meydana gelebilir. Bazı durumlar da paslanmaz çelik malzemeden olsa da deponuzda paslanmalar oluşabilir. Paslanma bilinenin tam tersine depo içerisin de suyun değmediği genellikle tavan sacında ve deponun en üst panellerinde meydana gelir. (Bknz.Paslı Su Depolarının İnsan Sağlığına Zararları Konulu makalem […]

  2. […] Modüler Su Depoları genellikle paslanmaz krom çelik malzemeden üretilirler. Özellikle içme ve kişisel kullanım suyu için tercih edilen depolar bunlardır. Çünkü krom çelik depolar kolay kolay paslanmaz ve en sağlıklı su depolama malzemesidir. Ancak zamanla su şebekesi üzerinden veya depo kapağının açık kalması, deponun bulunduğu ortamın aşırı tozlu olması gibi sebeplerle depo içinde çamur, yosunlaşma, tortulaşma ve bunun sonucunda da kokuşma meydana gelebilir. Evinizde kullandığınız mutfak eşyalarınızin temizliği ne kadar önemliyse su deposu temizliği de o kadar önemlidir. Bazı durumlar da paslanmaz çelik malzemeden olsa da deponuzda paslanmalar oluşabilir. Paslanma bilinenin tam tersine depo içerisin de suyun değmediği genellikle tavan sacında ve deponun en üst panellerinde meydana gelir. (Bknz.Paslı Su Depolarının İnsan Sağlığına Zararları Konulu makalem […]

Bir Cevap Yazın