fbpx

SU DEPOSU PAS TEMİZLİĞİ VE İNSAN SAĞLIĞINA ZARARI OLMAYAN BOYA UYGULAMASI

Su Deposu Tamiri | Su Deposu Temizliği | Ankara Su Deposu Tamiri

SU DEPOSU PAS TEMİZLİĞİ VE İNSAN SAĞLIĞINA ZARARI OLMAYAN BOYA UYGULAMASI

16 Temmuz 2022 Genel 0

Binalarda su deposu kullanımının yaygınlaşması ile birlikte mevcut su deposu pas temizliği, bakım ve temizlik işlemlerinin önemi arttı. Zira bir su deposu hangi malzemeden yapılırsa yapılsın, suyun karşı konulamaz gücü karşısında çaresiz kalıyor. Özellikle hazır galvaniz kaplama su depoları korozyona karşı çok dayanıksız. Bu durumda depo temizliği, bakımı ve yalıtım işlemleri çok önem arz ediyor.

Paslı bir su deposu insan bedenini yavaş yavaş zehirler. Paslı su kullanıldıkça pekçok hastalığı tetikler. Bu nedenle binasında, evinde su deposu bulunan herkes düzenli temizlik, bakım ve yalıtım işlerini aksatmadan yaptırmak zorundadır.

DİKKAT!!!! BU DEPOLARDAN SU İÇMEYİN!

Su depoları kullanım suyu deposu, bahçe sulama veya yangın depoları olarakta kullanılabilir. Yangın suyu depoları için temizlik ve bakım bir nebze es geçilebilir ancak içme, kullanma ve bahçe sulama işlerinde kullanılan su depoları mutlaka temizlenmeli, pas temizlikleri yapılmalı, suya dayanıklı, insan sağlığına zararlı olmayan, tiner bazlı olmayan boya maddeleri ile yalıtımları yapılmalıdır. Bahçe sulama deyip geçmeyin. Bahçe veya sitelerde özellikle çim alanları sulamakta kullanılan su depolarından gelen suları oynamakta olan çocuklar içebilmekte, sulama esnasında bu su ile temas edebilmektedir. Ayrıca paslı sular bitkiler içinde zararlıdır. Bu nedenle bahçe, çim ve ağaç sulamada kullanılan su depolarıda kesinlikle temizletilmek zorundadır. Aklı başında her insan için bu bir tercih meselesi değil zorunluluktur.

Su Deposu Pas Temizliği ve İnsan Sağlığına Zararı Olmayan Boya Uygulaması

Su depoları endüstride kullanılan tiner ile sulandırılan, yağlı boya, astar boya, yaldız boya vs. gibi boyalarla asla boyanmamalıdır. Bu tür boyalar ile boyanan su depoları insan sağlığı açısından adeta pimi çekilmiş bir bomba gibidir. Aklı başında hiçbir usta, firma veya bina yönetimi bu tür boyalar ile su deposu boyamaya kalkmaz.

Su depolarına boya uygulaması yapılmadan önce mutlaka kaba pas temizliği yapılmalıdır. Piyasada ucuz fiyat vererek iş alan pekçok firma veya şahıs pas temizliği yapmadan boya uygulaması yapmakta, depo sahiplerini maddi olarak zarara uğratmaktadır. Zira kaba pas temizliği yapılmadan boya işlemine geçilmesi halinde boya 3-5 ay içinde dökülmeye başlar. Depo içindeki pas kesinlikle kazınmalıdır. Katmer katmer açılan paslar dökülmeli ve sıyrılmalıdır. Pasların sıyrılmasını müteakip basınçlı su ile paneller temizlenmelidir. Bu işlem yapılmadan harcanan para ve emek boşa gider.

Pas Temizliği ve Boyama İşlemi Yaptırırken Nelere Dikkat Edilmelidir

İşi alan firmanın veya ustanın pas temizliği yapıp yapmayacağı mutlaka sorulmalı, bu temizliğin nasıl yapılacağı konusunda bilgi alınmalıdır. Gerekirse bu aşamalarda sorumlu kişi çalışanların başında bekleyerek yapılan işlemleri takip etmelidir.

Su deposu pas temizliği ve boyama işinde sırasıyla şu işlemler yapılmalıdır.
  • Öncelikle spatula ile depo içinde bulunan çok kaba paslar dökülmelidir.
  • Spiral ucuna takılacak tel fırça ile paneller üzerindeki paslar iyice sıyrılmalıdır.
  • Paslar tamamen döküldükten sonra çöp poşetlerine doldurularak depo dışına çıkartılmalıdır.
  • Pas temizliği sadece panellerde değil alt taban sacında ve varsa üst tavan saclarında da yapılmalıdır. (Tavan sacları genelde çok paslanmaz ancak taban sacları suyla ençok temas eden bölüm olduğu için korozyon daha fazla olacaktır. Taban sacları kaba pastan iyice temizlenmelidir)
  • Pas temizliği bittikten sonra basınçlı su veya normal su ve fırça kullanmak suretiyle panellerde biriken pas tozları yıkanır.
  • Tabanda biriken su tamamen dışarı atılmalıdır. Depo içinde bir damla dahi su kalmayacak şekilde temizlik işlemi ve su tahliye işlemi tamamlanmalıdır.
  • Depo temizliği bittikten sonra hemen boya işlemine geçilmez. Depo iyice kurumalıdır. Bunun için en az 24 saat süreyle depo içinde fanlı ısıtıcı çalıştırılabilir. Acelesi olmayan durumlarda 3-5 gün deponun kuruması beklenebilir.
  • Pas temizliği yapıldığı için panellerde delikler oluşabilir. Aşırı paslanan bölümlerde incelme olabilir. Bu tür bölgeler mevcut tamir malzemeleri ile doldurulmalı ve boyama sonrasında delinmelerin önüne geçilmelidir.
  • Depo içindeki gergiler mutlaka kontrol edilmelidir. Çünkü depo basıncını taşıyan malzelemeler gergilerdir. Bu nedenle aşınma fazla olur. Gergiler kopmamış olsa dahi çürüme belirtileri başlamışsa veya aşırı paslanmadan dolayı incelmeler olmuşsa eskiler tamamen yenileri ile değiştirilmelidir. Eski malzemeler ile yeni malzemeler kesinlikle aynı depoda kullanılmaz. Hizmeti alan kişilere bu tür maliyetler mutlaka anlatılmalıdır.
  • Deponun tamiri ve kurutma işlemi bittikten sonra boyama-yalıtım işlemine geçilir. Yalıtım işleminde kullanılacak malzeme mutlaka insan sağlığına zararlı olmayan boya ile yapılır. Tiner veya benzin ile inceltilebilen yağlı boyalar, sentetik boyalar, astar boyalar veya yaldız boyalar kesinlikle kullanılamaz.
  • Kullanılacak boyanın teknik raporları mutlaka işlemi yapan firma veya ustadan istenmelidir. Ayrıca boya üreticisi firmanın web sitesinden bu raporlar mutlaka teyit edilmelidir.
  • Yalıtımda kullanılacak boya malzemesinin CE BelgesiPTC Belgesiİçme Suyu Temasına Uygunluk RaporuSu Sızdırmazlık Raporu kesinlikle bulunmalıdır. Bu belgeleri ibraz edemeyen firma veya şahıslara boyama işlemini kesinlikle yaptırmayınız.
  • İnsan sağlığına zararı olmayan yalıtım malzemeleri piyasadaki normal boya veya diğer yalıtı malzemelerinden daha pahalıdır. Boyamada kullanılacağı belirtilen ve belgeleri ibraz edilen boya ile depoya uygulanan boyanın aynı ürün olup olmadığı mutlaka kontrol edilmelidir.
  • Boyama işlemi bittikten sonra 4-5 gün arasında boyanın iyice kuruması beklenmelidir. Bu aşamada boya kendiliğinden kurumalıdır. Fanlı ısıtma sistemi veya farklı bir sistemle hızlı kurutulmaya çalışılmamalıdır. Bu durum boyanın ömrünü kısaltır.
  • Son olarak işlemi yapan firma veya şahıstan mutlaka fatura veya iş teslim belgesi alınız. Bu belgelerde tamiri ve boyama işlemini yapan kişinin kimlik bilgileri, iletişim bilgileri, yapılan işlemler, kullanılan malzemelerin yazılı olmasına dikkat ediniz. Bu belgeyi mutlaka saklayınız.

İnsan hayatı çok değerlidir. Kaybedilen sağlık parayla geri getirilemez. Yapılacak küçük bir masraf, çok daha büyük ve elim hadiselerin önüne geçecektir. Sağlık ihmale veya ertelemeye gelmez. Su depolarınızı mutlaka 6 ayda bir temizletiniz. Paslanma durumuna göre su deposu pas temizliği işlemini ihmal etmeyiniz. Mutlaka insan sağlığına zararı olmadığı akademik raporlarla kanıtlanmış yalıtım malzemeleri ile yalıtımını yaptırınız. İçme ve kullanma sularında paslanmaz çelik su depolarını tercih ediniz.

Contents

 

Bir Cevap Yazın